2020. máj 29.

A majdnem tökéletes modalitása

írta: Csöncsön
A majdnem tökéletes modalitása

Beszélgetés Lányi Dániel szinkrontolmáccsal

Sorozatunkat, melyben nyelvvel, irodalommal kapcsolatos szakmák képviselőit mutatjuk be, a könyvszerkesztő titkos életével indítottuk, majd bepillantást nyertünk egy költő műhelytitkaiba. Harmadikként egy olyan foglalkozásról hántjuk le a leplet, amelynek képviselőit szinte sohasem látjuk, hiszen egy világtól elzárt kabinban üldögélnek, tevékenységük mégis létfontosságú, hogy soknemzetiségű intézmények hatékonyan működhessenek: ő a szinkrontolmács. Beszélgetésünket ismét írásban folytattuk Lányi Dániellel, aki Magyarország EU-csatlakozása óta dolgozik Brüsszelben, és szüntelenül tolmácsol németből, olaszból, franciából.

Hogyan lettél szinkrontolmács? Mindig is az akartál lenni, vagy az élet sodort ehhez a szakmához?

...
Tovább Szólj hozzá

nyelv szinkrontolmács Lányi Dániel

2020. máj 22.

A hétfő szombaton kezdődik

írta: Mohácsi Árpád
A hétfő szombaton kezdődik

Valahol egy messzi, messzi galaxisban, úgy ötven évvel ezelőtt...

Vendégszerzőnk, Dukkon Péter, a sci-fi világába visz minket. Vajon a Galaktika alkalmas arra, hogy ifjabb nemzedékeket rászoktasson az olvasásra?

Célbenőkör hédereg,
Mácsul gondorásznak.
Hibra gindő... Léderek
Szunnya ferte nyászlag .

(Stanislaw Lem: Keberiáda.
Fordította: Murányi Beatrix)

 

A rendszerváltás óta eltelt 30 év kicsit elhomályosította az 1960-as évek végétől — a létező szocializmusban — végbemenő szignifikáns változásokat. Létező szocializmuson a különböző népi demokráciák hatalmi és ideológiai struktúráját értjük, ami országról országra változott. A miénk kicsit megengedőbb volt. Ezek a változások a gazdaságra, a tudományra, a művészetre és a mindennapi életre gyakoroltak jelentős hatást. ...

Tovább Szólj hozzá

sci-fi Kuczka Péter

2020. máj 15.

A koldus, a királyfi és a macska

írta: Reckl_Amál
A koldus, a királyfi és a macska

Nem voltam csodagyerek, nem tudtam iskolás korom előtt olvasni. Sőt, elsős koromban még valami szakemberhez is elküldtek, mert nem tudtam némán olvasni, csak suttogva. (És az írás se ment. Vagy legalábbis hatodikig kegyelemketteseket kaptam a külalakra.)   

De amikor aztán elsajátítottam végre az olvasás tudományát, nem is bírtam abbahagyni. Ahogy a busz elhaladt mindenféle feliratok mellett az utcán, mindet elolvastam. Ez kisiskolásként óriási élvezet volt. Arról már a mémek világából értesültem, hogy az okostelefon előtti időkben nemcsak mi anyukámmal olvastunk el minden címkét a kezünk ügyébe kerülő holmin.   

Érdekes kérdés, mi számít az első könyvnek. Én történetesen emlékszem, hogy Mark Twain  Koldus ...

Tovább Szólj hozzá

olvasás Mark Twain Lázár Ervin

2020. máj 08.

Elvonón

írta: Mohácsi Árpád
Elvonón

Túlélési praktikák

Götz Eszter, á llandó vendégszerzőnk írása a folytonos otthonülés miatt már-már elvonási tüneteket produkáló otthon bujdosók lehetséges túlélési praktikáiról.

Két hónap karantén után az ember már bármire kíváncsi, ami nem a négy fal között van. Az élmény utáni éhség egyes fázisai tökéletesen követhetők a közösségi oldalakon. Az első hetekben felröppentek a buzdítások: maradj otthon, csökkentsd a kockázatot, légy önkéntes karanténlakó, mondj le a szabadságodról a közjó érdekében; és persze vigyázz az egészségedre. Rendben. Némi fészekrakosgató izgalom után jött a következő korszak: jó, legyünk bezárva, de mivel üssük el az időt, amit nem home office-szal, a velünk együtt ugyanúgy beszorult ...

Tovább Szólj hozzá

Kuncz Aladár Fekete kolostor karanténszínház

2020. máj 04.

"Jöjjön az a pillanat, amikor az egészet érzem"

írta: Csöncsön
"Jöjjön az a pillanat, amikor az egészet érzem"

Válogatás Nyilas Atilla verseiből

Nyilas Atilla költővel pénteken készítettünk interjút . Most az életművéből mutatunk be öt jellegzetes és fontos költeményt. Van köztük álomvers, ráolvasás, szerelmes vers, rímes és rímtelen, rövidebb és hosszabb költemény. Jó szívvel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Nyilas Mátyás fotója a szerzőről
 

A súly

Dukay Nagy Ádám álomelbeszélése alapján

  „…nem a mindenség súlytalanságával,
hanem épp ellenkezőleg,
az égitestek tonnáival és tonnáival.”

(Pilinszky János)

 

Kemény dolog erről beszélni.

Van egy meghatározhatatlan magas hegy.
Azt kell mondanom, a legmagasabb a világon,
vagy az egész bolygórendszeren.  

Olyan magas, hogy onnan a leesés
lehetősége már nem rémiszt.
Valószínű ...

Tovább Szólj hozzá

költészet kortárs magyar irodalom Nyilas Atilla

2020. máj 01.

"Gyökeret csapoltam"

írta: Csöncsön
"Gyökeret csapoltam"

Beszélgetés Nyilas Atillával

Különleges szakmákat bemutató sorozatunkban első alkalommal a könyvszerkesztő titkos életéről rántottuk le a leplet egy Mészáros Sándorral készített interjú segítségével. Ezúttal egy olyan mesterséget mutatunk be, amely a közhiedelemmel ellentétben távolról sem halt még ki, sőt mind a mai napig kitűnő művelői vannak: a költőét. Nyilas Atillával beszélgettünk el a költészet mesterfogásairól, az ihletről, az álmokról és a költői műhelyekről, no és persze arról is, hogy miért ráolvasás minden költemény. A beszélgetést írásban folytattuk.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú költészet kortárs magyar irodalom Nyilas Atilla

2020. ápr 24.

Népünnepély a romokon

írta: Mohácsi Árpád
Népünnepély a romokon

Egy regény újraolvasása Uwe Tellkamp: A Torony fordította Kurdi Imre (2010, Magvető)

Tavaly ősszel volt 30 éve, hogy leomlott a Berlini Fal. Valami elképesztő népünnepély volt Berlinben, de nemcsak ott, hanem mindenütt a rosszemlékű keleti blokkban, mert kortársként éreztük, hogy vége van egy történelmi korszaknak, tudtuk, hogy itt a szabadság. Nem elhittük, nem gondoltuk, hanem tudtuk. Katartikus élmény volt. Ráadásul nekem személy szerint is fontos volt, mert német szakos egyetemistaként éppen ’90 tavaszi félévében voltam kint részképzésen, így a német újraegyesítés voltaképpen a szemem előtt történt. A Fal leomlását (vagyis a belső német határok megnyitását) szokás egy dátumhoz kötni, ez 1989. november 9-e. Aki szeretné átérezni ezeknek a napoknak a hangulatát, az nézzen bele ezekbe a videókba: híradó  ...

Tovább Szólj hozzá

rendszerváltás menekültek német egyesítés Berlini Fal

2020. ápr 17.

Ellenállni a kliséknek

írta: Reckl_Amál
Ellenállni a kliséknek

2.jpgA kémfilmek nagy korszaka a hidegháború volt, amikor a csaták a két nagy világrend titkosszolgálatai között zajlottak le. Az ember, aki túl keveset tudott című filmet persze elsősorban térdcsapkodós vígjátéknak szánták, de mivel hibátlan karikatúrát rajzoltak általa a titkosszolgálati machinációkról, egyben tekinthetjük a műfajt megkoronázó befejezésnek is. A Bill Murray-féle vígjátéknál jobb leleplezés nem készülhet a témában. 

Számos olyan műfaj létezik, amely fölött eljárt az idő. A Resistance (nincs még magyar címe, legyen hát Ellenállás !) készítői éppen mintha kerestek volna egy ilyen műfajt. A film egyedüli érdekessége, hogy egy kisebb szerepben Röhrig Géza is látható benne.

A Resistance a fiatal Marcel ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 10.

Párizs Budapesten

írta: Mohácsi Árpád
Párizs Budapesten

Rotschild Klára a KGST divatdiktátora

Götz Eszter írása a Nemzeti Múzeum kiállításáról.

A divat hirtelen kiment a divatból, a karanténba vonult világ hatályon kívül helyezte a társasági élet minden formáját. Mackónadrág, póló, bugyi, nagyjából erre korlátozódik a reggeli szekrénydézsma. A múzeumok is zárva vannak, úgyhogy aki a nyitvatartás utolsó heteiben akarta megnézni a Nemzeti Múzeum nemrég helyreállított ki kerti pavilonjában a divat nagyasszonyáról, Rotschild Kláráról szóló kiállítást, az örökre lemaradt róla. Talán némi vigaszt nyújt az alábbi beszámoló, és annak a reményét, hogy a járvány okozta nagy átalakulás azért nem söpör el mindent az „óvilág” szerethető kellékei közül.

rotschild2.jpg

Rotschild Klára belvárosi szalonja korszakos ...

Tovább Szólj hozzá

divat kulturális Rotschild Klára

2020. ápr 03.

Egy felfordult világ vesztesei

írta: Csöncsön
Egy felfordult világ vesztesei

Ulrich Alexander Boschwitz: Menschen neben dem Leben (recenzió)

Most, amikor egy világjárvány szinte valamennyiünket az otthonunkba kényszerít, és hajlamossá válunk megváltozott életünk változékony nehézségeire panaszkodni, saját szorongásainktól sújtva könnyen elfelejthetjük, hogy vannak, akik már annak is örülnének, ha lenne egyáltalán otthonuk. Pedig mint minden nagy gazdasági válság, a mostani is emberek tömegeit fogja sújtani munkanélküliséggel, szorongató anyagi gondokkal és reménytelenséggel. Hogyan viszonyulunk majd hozzájuk, ha mi éppen a szerencsésebb oldalra kerülünk a világ legújabb nagy felfordulásában?

Az otthonlét — mint tudjuk jól — az újrarendezések, újraolvasások, újragondolások ideje. Elővesszük régi kedvenceinket, és biztatást igyekszünk nyerni belőlük. Vannak ...

Tovább Szólj hozzá

német recenzió hajléktalanok Ulrich Alexander Boschwitz