2019. feb 04.

Rúgj te is labdába!

írta: Mohácsi Árpád
Rúgj te is labdába!

A Karakter pályázata középiskolásoknak

Olvass velünk verseket, válaszolj a kérdéseinkre. Minket igenis érdekel a véleményed. Sőt rád vagyunk kíváncsiak, hogy éppen te mit gondolsz. Kukorelly versez, Arató tanár úr kérdez, te válaszolsz és nyersz.

A Karakter pályázata középiskolás diákoknak.  


kukorelly_focikah.jpg


A Karakter pályázatot ír ki középiskolás diákok számára irodalmi feladatok megoldására. A mellékelt fájlokban verseket találsz Kukorelly Endrétől. A szövegekhez kapcsolódóan Arató László, a Radnóti gimnázium magyartanára kérdéseket és feladatokat fogalmazott meg, ezeket itt találod. Válassz ki ezek közül néhányat (a pontos szám rád van bízva), és küldd el nekünk a kidolgozott megoldásaidat a neved, iskolád feltüntetésével a következő e-mail-címre: palyazat.karakter@gmail.com. (Ha nem tudod letölteni a kérdéseket, szívesen segítünk, ha írsz erre a címre.) A pályázatok értékelése során az önálló gondolatokat és az egyéni leleményességet fogjuk díjazni. Nincs terjedelmi megkötés. A legjobb pályaműveket közöljük. A legeslegjobbak pedig könyvjutalomban részesülnek, Kukorelly Endre dedikált példányokat ajánlott fel erre a célra. 

Néhány szó Kukorelly Endréről (interjúnk vele) egyfajta kedvcsinálóként Arató László gondolatai alapján. Kukorelly nem az a magának való, négy fal között leledző, rezgő lelkű romantikus poéta. Gyakorló focista és közszereplő (vitaműsor), egykori országgyűlési képviselő. Ha a verseire nézünk, nem a harsány Kukorellyvel találkozunk, hanem a kétkedő, kereső, magát folyton korrigáló költővel, aki ráadásul a nagy költészet nagy témáiról ír, gyakran nagyon halkan, csak mindezt többnyire lecibálja a legköznapibb, legesendőbb nyelvbe, jelenetekbe, hol forgácsokba, hol harsányságba. A forgácsokról meg gyakran kiderül, hogy nem odavetettek, nem melléktermékek, hanem alaposan kifaragott kicsi szobrok.

A kérdésekkel szeretnénk ötleteket adni egyúttal magyartanár kollegáknak is, hogy mi például hogyan tanítanánk ezeket a verseket, hátha kedvet kapnak ők is kortárs magyarozni.

A pályázatokat folyamatosan várjuk, legkésőbb 2019. március 1-jéig.

 

Szólj hozzá

pályázat Arató László Kukorelly Endre